top of page

lk olarak bilmeniz gerekenler;

1-Dropshipping modeline özel bir satıcı hesabı açamazsın. Bir satıcı hesabından her iş modelini yapmakta özgürsünüz. Seçim sizin.


2-Stoksuz ticaret olarak geçen dropshipping modelinde sıfır sermaye ile başlangıç gibi bir durum yoktur. ''Almadığınız'' bir ürünü ''satamazsınız'' bu bir aldatmacadır.


3-Dropshipping (stoksuz satış) modelinin yasal mı sorusunun cevabı ise; yasalarla ilgili bir sorun yoktur ancak uygulama şekli itibariyla ise Amazon politikalarına AYKIRIDIR.


Amazon'da dropshipping (stoksuz satış) modeli basitçe mağazanızdan sipariş edilen fakat ürünün stoğunun sizde değil tedarikçinizde olduğu ürünleri tedarikçinizden direkt müşterinize yönlendirerek satmanız anlamına gelmektedir. Bu noktada ürünleri görmez, mağazanıza sipariş geldiği an tedarikçinizle iletişime geçerek, size sipariş veren müşterinizin adresine ürün veya ürünleri yönlendirmesini sağlarsınız. Dropshipping (stoksuz satış) teoride harika ve kolay gözükse de pratikte malesef durum böyle değil. Aşağıdada görebileceğiniz üzere Amazon'da dropshipping (stoksuz satış), politikalara uygun olmayan ve dezavantajı yüksek bir modeldir.


Amazon'da dropshipping (stoksuz satış) avantajları;


1-Stok zorunluluğunuz yoktur.


Amazon'da dropshipping (stoksuz satış) dezavantajları;

1-Yetkili tedarikçilerin, sizin dropshipping (stoksuz satış) sisteminize hizmet vermesi neredeyse imkansızdır. Amazon'da dropshipping (stoksuz satış) politikaları ise açıkça belirtmektedir ki; Amazon satıcıları tarafından yetkili tedarikçilerden alınmayan ürünler, orjinallik kanıtı gibi sorunlar yarattığından satışı yasaktır. Sürekli siparişlerinizi sizin adınıza yönetecek yetkili tedarikçiler ise yok denecek kadar azdır. Bu sebeple tedarik noktasında dropshipping (stoksuz satış), size sürekli satış imkanı sağlayamaz. Bunu sağlayabilmesi için yetkisiz satıcılarla çalışabilirsiniz fakat bu da Amazon hesabınızın dropshipping (stoksuz satış) sebebiyle suspend (Askıya alınma/kapanma) olmasıyla sonuçlanacaktır.


2-Dropshipping (stoksuz satış) modelinde kar marjı çok düşüktür. Amazon'da FBA hizmetlerini kullananan satıcılar her zaman dropshipping (stoksuz satış) modelinin gerektirdiği FBM yöntemini kullananan satıcılardan yaklaşık %900 oranında daha yüksek satışlara sahip olabilir Buradaki düşük satış hızını arttırmak isteyen dropshipping (stoksuz satış) modelini benimseyen satıcılar ise, çareyi fiyat kırmakta görür. Bu da kar marjı ortalamasını genel piyasada ortalama %7'lere çekmektedir. Bunun yanında arbitraj iş modeli gibi iş modellerinde satış hızı, %900 oranında daha yüksek olabilmekle birlikte kar marjı ortalamaları %70-80'lere çıkabilmektedir.


3-Teslimat ve kalite sorunları problem yaratabilir. Amazon'da dropshipping (stoksuz satış) modelinde teslimat süreleri ve kalite kontrol süreçleri satıcının sorumluluğundadır. FBA modeliyle çalışan Arbitraj ve Private Label iş modellerinde satış yapan satıcıların ürünlerinin genel sorumluluğunu ve teslimat kontrolünü Amazon üstlenmektedir ve bu sebeple sorun yaşanma olasılığı çok düşüktür. Özellikle ürünü görmeden müşteriye yönlendirmeniz gereken Amazon dropshipping (stoksuz satış) modelinde, kalite sorunları yaşamamanız neredeyse imkansızken bu tip sorunlar müşteri şikayetleriyle sonuçlanacaktır ve bu da Amazon'un prestijini olumsuz etkileyerek, müşteri deneyemini kötü bir hale getireceğinden Amazon, hesabınızı kalıcı olarak kapatmak ve bu sırada içerideki tüm paranıza da iade etmemek üzere el koymak gibi sert yaptırımlara başvurabilecektir.


4-Genel piyasada teoride çok basit anlatılan Amazon'da dropshipping (stoksuz satış) modeli, haliyle çokça satıcı adayının giriştiği hatalı bir modeldir. Çok fazla satıcının dropshipping modelini uygulamaya çalışması ve amatörlerin yoğun olduğu bir satıcı kitlesi ortaya çıkarması hem panik satışları gibi davranışların gerçekleşmesiyle hem de genel ticaret beklentileri sebebiyle fiyatlar da ciddi oranda düşüşe sebep olarak kazançlarınızın yok denecek kadar azalmasıyla sonuçlanacaktır.


D-ZON ailesi olarak, bireysel tecrübelerimiz ve sektörümüze hizmet verdiğimiz yıllar içerisinde ise gördüğümüz kadarıyla, hizmet SAĞLAMAMALARINA rağmen insanlarımızdan

'' dropshipping (stoksuz satış) eğitimi '', '' dropshipping (stoksuz satış) danışmanlığı '' adı altında ücret alan ve yüzlerce mağduriyetin var olmasına sebep olan firmaların genel öğretisi ise dropshipping (stoksuz satış) olabilmektedir. D-ZONER'lar arasında da mevcut kanaatimizi haklı gösteren onlarca mağduru, olması gerektiği gibi arbitraj iş modeli ile kendi ticaretlerini yönetmeleri yönünde eğitmiş bulunsakta sizleri de bu konuda uyarmayı bir borç bilir, emin olmadığınız hiç bir firmaya ödeme yapmamanız konusunda sizi uyarmak isteriz. Şahsi ve hukuki yollar ile bu tip firmaların '' dropshipping (stoksuz satış)'' adı altında E-İHRACAT katılımcılarına verebilecekleri zararı minimuma indirmek adına mücadelemizin devam ettiğini bilmenizi isteriz.


Her şeyden önce ticaret, sürdürülebilir, kar marjı yatırıma oranla maksimum değer sahibi olmalıdır. Malesef Amazon'da dropshipping (stoksuz satış) bizim baktığımız pencerede bu beklentileri karşılayamamakta ve bir ''iş modeli'' niteliği taşıyamamaktadır.


Cemal USLU


Comments


bottom of page